Besedilo: Ana Šubic 
Kategorija: Arhiv člankov / četrtek, 26. februar 2015 / 12:16  

Ekipa PGD Zalog - F9 je v spajanju sesalnega voda osvojila pokal za najhitrejšo vajo dneva, tekmovanje pa je končala na tretjem mestu. / Foto: Matic Zorman

 

 

Na šestem Memorialu Tomaža Plevela v Cerkljah se je v spajanju sesalnega voda in vaji z motorno brizgalno pomerilo kar 450 gasilcev iz vse Slovenije.

Cerklje – Prostovoljno gasilsko društvo Zalog pri Cerkljah je v soboto v športni dvorani v Cerkljah priredilo šesti Memorial Tomaža Plevela. Tekmovanje, ki ga prirejajo v spomin na v poplavah leta 2007 preminulega predsednika društva, poteka v sklopu zimske lige Gasilske zveze Slovenije, udeležilo pa se ga je rekordno število gasilcev – okoli 450. Kot običajno so se pomerili v spajanju sesalnega voda, člani PGD Zalog pa so letos organizirali še tekmovanje za napadalce, ki so izvajali vajo z motorno brizgalno. »Glavni namen je druženje in da gasilci vzdržujejo pripravljenost, kondicijo. Pri spajanju sesalnega voda morajo tekmovalci biti hitri, spretni in močni, pri vaji z motorno brizgalno pa sta najpomembnejši eksplozivnost in natančnost,« je dejal Miha Škrabar, novi predsednik PGD Zalog.

Tekmovanje za napadalce so izpeljali poskusno, gre pa za novost v slovenskem prostoru. »Ideja o tem je zorela že nekaj časa, saj za napadalce pozimi ni priložnosti za tekmovanje, zato smo se odločili, da ga poskusimo mi organizirati. Na Gasilski zvezi Slovenije smo naleteli na dober odziv in v sodelovanju z njimi in lokalnimi sodniki smo si zamislili novo vajo za napadalce. Nedvomno bomo tekmovanje zanje organizirali tudi v prihodnje, želimo pa si, da bi ga umestili v sklop zimske lige,« je še dejal Škrabar.

Tekmovanje je trajalo kar deset ur. V spajanju sesalnega voda se je pomerilo 44 moških in 24 ženskih ekip. Med člani je bil najboljši PGD Šentjošt pred PGD Žažar in ekipo PGD Zalog - F9, ki je s časom 14,78 sekunde osvojila tudi pokal za najhitrejšo vajo dneva. Med članicami so slavile večkratne olimpijke iz PGD Hajdoše pred PGD Ivančna Gorica in PGD Komenda. V tekmovanju za napadalce je sodelovalo osem moških in pet ženskih ekip. Pri članih so se najbolj izkazale ekipe PGD Starše, PGD Hajdoše in PGD Tinje (četrti je bil PGD Zalog pri Cerkljah - F3), pri članicah pa PGD Šmartno na Pohorju, PGD Hajdoše 2 in PGD Rovte.